Recept LCHF-pirogdeg
- 50g smör
- 4st ägg
- 100 gram keso
- 1dl kokosnötsmjöl
- 1dl mandelmjöl
- ½dl hasselmjöl
- 2msk fiberhusk
- 1dl riven ost
- 1/2 tsk salt
- 1½ tsk bakpulver
Gör så här
Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret. Vispa äggen fluffigt ca 3 min med elvisp. Rör ner smör och keso och blanda väl.
Blanda torra ingredienserna och vänd ner i smeten.
Rör om väl och låt svälla 15 min. Rulla 10-12 st bollar av degen och kavla sedan ut dem till rundlar mellan plastfolie. Placera dem i pirogformen. Lägg en klick av valfri fyllning. Pensla kanten med uppvispat ägg och vik över formen till en pirog. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och pensla med uppvispat ägg. Baka dem i ugnen ca 10-15 minuter eller tills de fått en fin färg.
Recept pirogdeg
- 6 dl vetemjöl
- 1st ägg
- 2msk matolja
- 25gram jäst
- 0,5tsk salt
- 2,5dl vatten
Gör så här
Finfördela jästen i en bunke. Häll på ljummet vatten (37ºC) och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt olja, salt och större delen av mjölet. Knåda degen smidig. Täck med duk, låt jäsa 1 timme.
Förbered tillbehör under tiden som degen jäser.
Dela degen i 2 delar och kavla ut till 24 rutor som är ca 4×4 cm.
Sätt ugnen på 225ºC.
Vispa ägg i en kopp med en gaffel.
Lägg på fyllning på varje ruta. Pensla kanterna med uppvispad ägg. Vik ihop pirogformen. Lägg bakplåtspapper på ungsplåtar. Pensla med ägg. Låt jäsa 15 minuter.
Grädda mitt i ugnen ca 10-15 minuter tills de fått fin färg.
Minipirog- och dumplingform
En enkel form för att göra egna dumpling och piroger. Skillnaden är degen och du kan variera valet av fyllning hur mycket du vill.
Här hittar du två goda recept för deg: Pirogdeg