Publicerad den

Vad är livsmedelsklassad silikon – Food grade silicone

Mycket av det vi använder i vår vardag är gjort av plast för det är bekvämt och lätt att tillverka saker i. Alla studier visar klart och tydligt på att plast är giftigt för miljön och påverkar våra kroppar. Ett av det vanligaste användningsområde vi har i vår vardag är plastpåsar. Det tar över 500 år för var och en av dessa påsar att brytas ner. 

Lyckligtvis har vi nu ett hälsosammare alternativ – Livsmedelsklassad silikon eller Matsilikon som det ibland benämns som också,  är ett mer flexibelt, hållbart och säkrare alternativ till plast. Framförallt är det säkrare för människor och vår älskade planet Jorden.  

Vad är silikon och varför är det bättre än plast?

Silikon, även kallat silikonelaster, är ett samlingsnamn för i grunden oorganiskapolymerer som är baserade på kedjor av kisel. Till dessa binds ibland olika slag av organiska rester, det vill säga kolväteföreningar med den allmänna formeln OSiR2 där R symboliserar kolväterester, vanligen metyl-, etyl-, propyl- eller fenylgrupper. 

(Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Silikon)

På grund av sin elasticitet, icke-porös yta och hållbarhet är silikon en av de bästa förvaringsalternativen vi har för livsmedel. Glasbehållare är bra för plastfritt förvaring men de kan spricka, gå sönder, ta upp mycket utrymme och är obekväma att ta med sig när man är på språng. 

Fördelar med silikon av livsmedelskvalitet:

  • Mycket resistent mot skador och nedbrytning
  • Klarar extrema temperaturer, både värme och kyla
  • Härdar inte, spricker inte, torkar inte ut, blir inte spröd över tiden
  • Låg vikt, sparar utrymme, lätt att transportera
  • Gjord av en naturresurs
  • Giftfri och luktfri – innehåller ingen bpa (Bisfenol A), latex, bly, ftalater,
  • Kan återvinnas till 100%
  • Klassas som icke farligt avfall

Var rädd om vår miljö och natur och din egen hälsa

Plast som inte hamnar i en deponi hamnar ofta i havet och går in i livsmedelskedjan, vilket är ett stort problem för djur och människors hälsa. De hårda kemikalierna och toxinerna som finns i plast kan leda till cancer, infertilitet, immunförsvar med mera.

Att tänka på

Det är svårt att bli helt plastfria i vårt samhälle. Men det som är en slit- och slängvaror, som plastpåsar och liknande kan man försöka att undvika använda. Använd en tygpåse när du är och handlar matvaror till exempel.
Ska du värma eller frysa mat så ska du också undvika plast. Förvara maten i silikon eller glas. Värm maten på en tallrik i mikron eller en glas- eller keramikform i ugnen. 
Många saker på RolligaPryttlar.se är i plast då det inte finns vettiga alternativ för just den produkten. Plast är inte bra för miljön, men återvinner man den på rätt sätt så går det att återanvända plasten på flera olika sätt. Ett vanligt sätt är att mala ner plasten och använda den för nya produkter (återanvändning).